Болка в кръста и гърба

 Когато човек  отиде на лекар заради болки в областта на кръста и гърба, обикновено  първо му се назначава рентгенова снимка или му се назначава  КТ или МРТ.Така се губи ценно време за лечение около 6 седмици,докато се диагностицира най-вероятно стара дисково херния ,която най-често не е причина за оплакванията ви.След това човек чува различни медицински  понятия като остеопороза,спондилоза,спондилоатроза,остеохондроза  и  си задава логичния въпрос:Дали някога ще успея да се излекувам от толкова много и тежки заболявания?

 При  80 % от всички оплакващи се не може да бъде намерена органична причина за болките в гърба и кръста. 

Най-често причината е дисбаланс на напрегнастта на мускулите разположени от двете страни на гръбначния стълб.Това е резултат от неправилната и несиметрична позиция на прешлените.За да запази изправеното положение на гръбнака,организма реагира с постоянно съкръщение на мускулите.Това от своя страна води натрупване на киселинни продукти в тях ,което от една страна още повече пречи на тяхното нормално функциониране,и от друга рецепторите ,които се намират в тях за болка остават постоянно активирани,което води до усещане за болка.

Друга причина за болка е притискането на нервите излизащи от гръбначния мозък от дискова херния (около 5 % от всички причини) .

Трета причина може да бъде дразненето на нервите от костни ошипявания в по-напредналите стадии на износването на малките стави или т.н. сублуксация ,което  се означава от мануалните терапевти като блокада(около 2-3 %). 

 

Разбира се има и други причини като туморни,възпалителни и вродени заболявания,метаболитни нарушения,ОСТЕОПОРОЗА или счупвания,които изискват по-задълбочена диагностична подготовка и при определени обстоятелства трябва да бъдат потърсени и специфично лекувани.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ БОЛКИТЕ В КРЪСТА?

Спектъра на лечебните възможностти е твърде широк и разнообразан и варира според знанията,опита и специалността на терапевта,а също и от силата  и причината за болката.

В някои от случаите е достатъчно само лек покои за няколко дни с прилагането на топли процедури,като галваничен ток и или пелоза,масажи или едномоментно деблокиране от мануалните терапевти,в други трябва допълнително да се прилагат НСПС като ибупрофен или диклофенак ,използването на инжекции с локални анестетици и кортизон, акупунктура ,екстензии с ръце или апарати и се стигне до оперативното лечение. 

КАК ВЛИЯЕ ЩИЙНИЯ ГРЪБНАК НА БОЛКИТЕ В КРЪСТА?

Когато стойката  не изправена поради накланянето на главата в една или друга посока се стига до завъртане на прешлените в гръдният  и поясният отдел на гръбнака  и притискане на гръбначния мозък в него и се стига до задействане на системата за болка.Освен това всеки прешлен има отношение към функционирането на конкретен вътрешен орган.

С помощта на двата уреда се осъществява много интензивен масаж на  всички ( от най-малките до най-големите)мускули на гърба,които с обикновен масаж не може никога да бъде достигнато.Така постепенно се мобилизират прешлените и се освобождават нервите ,за да могат отново да функционират правилно.

След този машинен масаж,човек разбира,защо всички досега проведени манипулации са били напълно излишни и получава чувство все едно е роден отново.

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos