СХВАНАТ ВРАТ

Много хора се оплакват от ограничение в движенията на врата.Причината за това състояние се крие в стягането на мускулатурата,което може да се дължи на следните причини.

1.Наи-често износване на  ставите на прешлените.Поради неправилното положение на главата както бе споменато по-рано,се стига до неравномерно натоварване на шийните прешлени.С времето тялото компенсира неравномерното натоварване с мускулно стягане,което от една страна намалява движението на прешлените и ставите и от друга страна обаче води до допълнително несиметрично натоварване.Дълго време успява организма да компенсира тази несиметричност ,но при определени обстоятвлства ,като едностранно увеличено натоварване,рязка промяна на температурата,допълнителен психичен или физичен стрес,вибрации или разтърсвания, се стига до едно декомпенсирано състояние,при което стегнатите преди това мускули не могат да поддържат това си  състояние заради изчерпване на енергийните им резерви  и тяхната досега поддържаща функция отпада.Това води до блокиране на движенията на ставите и ограничението на движението на врата,което до сега е било само от мускулите определено се усложнява с костно-ставна компонента и  загубата на движение се задълбочава.

Тава е причина за развитие на т.н Реакции след репозиционирането на Атласа.

Такъв е  механизма на  блокиране на ставите,което мануалните терапевти успешно лекуват с подходящи масажни  техники.

В резултат на развилите се сублуксации (не симетрично положение на две съседни стави) се стига до притискане на нервите .

2. Други причини за  ограничение на движенията на врата могат да бъдат вирусни инфекции,които водят от една страна до възникване на възпаление в малките ставички на шията, а от друга до оток на нервите.Последните се притискат в тесните пространства на гръбначния стълб и така отпада тяхната ръководна роля върху мускулте и последните изпадат във временна  или трайна парализа поради нарушаване на метаболитните процеси в тях и натрупването на кисели продукти .

3.Промяната в атмосферното налягане също води до оток на  изключително чувствителните нерви и  това е причината за засилване на схващането при рязка промяна на времето и температурата.

4. Друга причина могат да бъдат промяна във формата и положението на шийните прешлени след счупване,операции или дискова херния,които нарушават нормалата позиция на гръбнака и с времето водят до неравномерно и преждевременно износване на сегментите на гръбнака ,които се намират в горния или долулежащия сегмент от преди това увредения.Това е причината за хроничните оплаквания на пациентите, които са преживели счупване или операция преди това. 

5. Една много честа причина,която обаче остава неразбираема за много пациенти,а за съжаление и от някои лекари е промяната на  цялостната стойка.Така например състояния след операции и обездвижвания  или травми в областта на краката или таза с времето водят до нарушаване на  стойката и благоприятстват блокирането на ставите на шията или дори до дискова херния.

Много по-рядко се развива схванат врат поради бактериални инфекции,съдови проблеми или мозъчни проблеми или странични действия на медикаменти.

КАКВИ СА ЛЕЧЕБНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ?

При остро настъпили случаи:

 Oтсраняване на причината,при механично блокиране  внимателно отускане на мускултите с масаж и топлина и мобилизиране на засегнатия сегмент. 

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos