СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНОТО                              ДЕБЕЛО  ЧЕРВО

Една от най-важните функции на вагусовия нерв е регулацията на движението на червата.Заедно със симпатикуса той участва в регулацията на храносмилането.Други фактори,които са отговорни за доброто храносмилане са количеството и качеството на приетата храна.

Често пациентите се оплакват от болки и подуване на корема,което е свързано най-често с  приемането на определени храни,от режима на хранене и от стреса.Други оплаквания са промяната на дефекационния ритъм с честа смяна на запек или разстройство.

Когато човек получи подобни оплаквания обикновено се насочва към гастроентеролог,които назначава различни изследвания,като рентгеново изследване с бариева каша,изследване за паразити или бактерии,непоносимост към лактоза и в краен случай се провежда изследване колоноскопия-а именно преглеждане на червото с оптически уред.Обикновено се установява дивертикулоза  и/или хронично възпаление.  

Какво поведение предприемат лекарите?

Обикновено се препоръчва да се консумират храни богати на целулоза и да се спазва добър хранителен режим,като се избягва консумирането на храни,които водят до раздразване на червото или се изписват медикаменти,които които да регулират храносмилането като спазмолитици.За съжаление организма привиква към тях сравнително бързо и след определн период от време те стават неефективни.

Други сравнително нови средства са т.н. Пробиотици, намиращи се в киселото мляко които представляват бактерии,водещи до  подобряват храносмилането .

Освен това се препоръчва намаляване на стреса и в краен случаи се предписват Антидепресанти.

КАКВА РОЛЯ ИГРАЕ ШИЯТА КЪМ СИНДРОМА НА РАЗДРАЗНЕНОТО ДЕБЕЛО ЧЕРВО?

Когато вагусовия нерв не може да изпълнява своята регулираща роля върху нормалното движение на червата се създават условия за задържане на храната по-продължително време в червата,което е свързано с развитието на гнилостни процеси водещи от една страна до образуване на газове,което е свързано с подуване на корема и от друга до токсично действие и възпаление на лигавицата на червото.Това от своя страна води до развитие на дивертикули,които са разширения на червата и хронична диария.

С премахването на притискащото действие  на Атласа върху вагусовия нерв се дава възможност той да започне да функционира правилно и да се подобри храносмилането.

От друга страна с подобряване на стойката и отсраняване на наличните сублуксации на лумбалните прешлени,се осигурява правилно фунциониране на нервите ,които участват в образуването на Симпатикуса ,който действа като противоположност на вагуса.      

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos