РАЗЛИКА В ДЪЛЖИНАТА НА КРАЙНИЦИТЕ

         !!!Здравето често е въпрос  само на симетрия и баланс!!!

Най-вероятно няма в консервативната Ортопедия толкова комплексна и сложна за разбиране както от пациентите,така и от лекарите тема.В детайл  ще се спрем в специален раздел,като тук ще се задоволим само най-често срещаните проблеми.

Най-общо казано има истинско и функционално скъсяване на  крайниците.

1. Истинско скъсяване-среща се при около само 4 % от хората,като може да се дължи на вродени заболявания,като нарушения на растежа на хрущяла  или генетични заболявания -Артрогрипоза,Остеогенезис имперфекта,Морбус Блаунт,Остеоепифизиолиза на тазобедрената става,идиопатична сколиоза и др.Друга по-честа причина е скъсяването на крайниците след травми и след правилно или неправилно лекувани във времето счупвания. При тези случаи трябва да се определи точно скъсяването според дължината на крайниците,изкривяването на гръбначния стълб,мускулната напрегнатост и  това скъсяване да се компенсира динамично с подходящи стелки или повдигане на обувките или да се осъществи съответната  оперативна корекция.

2. При останалите  96% от случаите   всъщност няма наистина скъсяване на крайниците. Да наистина има известна разлика в дължините от около 4-5 мм.,като най-често е засегнат десния крак.

 

 

ПРИЧИНАТА  ОБАЧЕ Е ЗАВЪРТАНЕТО НА ТАЗА,КОЕТО ВОДИ ДО ИЗМЕСТВАНЕ НА ЦЯЛАТА ОС НА ЕДИНИЯ КРАКА НАПРЕД, ИЛИ  ДРУГИЯ НАЗАД

Така се стига с времето до скъсяване на мускулите, връзките и неправилно положение  на ставите .

Как реагират лекарите -обикновено когато не става дума за остро настъпила травма се назначава рентгенова снимка на таза,на която се отбелязва наклоняване на таза на едната или другата страна и тази страна се приема за по-къса.Съответно се предписват стелки с дебелина от около 4-5 мм до 1,5 см за да бъде компенсирано скъсяването.

Къде е грешката?

Грешката е в това ,че рентгеновата снимка  е двуизмерно изображение,а въпросните отклонения са триизмерни.Освен това снимката или другите образни исзледвания като ЯМР или Скенер не визуализират измененията на тялото в движение а само в една позиция,например при легнал пациент,което създава грешна интерпретация на резултата.

В действителност  ТАЗЪТ не е надолу  , а е завъртян напред или назад и така се измества и крака заедно с него ,което създава впечатлението за скъсяване,което обаче е неправилно.

Какво става ,когато се предпишат стелки с повдигане от около 5-15 мм, а крака всъщност е със същата дължина като другия?

Ами  асиметрията се задълбочава и изкривяването на таза се засилва-от което следва засилване на оплакванията и се създава предпоставка за развитие на дискова херния и/или по-ранно износване на ставите и артроза.

Това е и причината за  незадоволителните резултати от толкова нашумелите напоследък изкуствени стави-те решават проблема  само с износването на ставата,което най-често е последица от дългогодишното неправилно натоварване на съответната страна и асиметричнито мускулно-фасциално напрежение,и не взимат под внимание отношението на крайника към таза и гръбначния стълб, и дори засилват асиметрията на срещуположната страна на тялото и водят до нови оплаквания.

 Преди операцията тазът е наклонен на дясно 

След операцията все още тазът е наклонен на дясно

 

 

 

 

 

 

 

 

Със сигурност има и други  вродени или придобити причини за асиметрия в човешкото тяло,които трябва да бъдат навреме открити и евентуално коригирани.

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos