ШИЙНА БОЛКА

Дразненията на нервите в областта на шийният отдел на гръбнака се обозначават като цервикобрахиален синдром. Основната и най-честа причина са дегенеративните изменения в областта на долните сегменти на шията.Те са резултат от дьлгогодишното неправилио натоварване на тялото,нарушенията в стойката, несиметричност в тялото или неправилна форма на главата .Към това се добавя често промяната в атмосферното налягане,инфекциозни причини,които предизвикват често едно дълговременно стабилно компенсирано състояние в остро с характерни типични прояви на болка,ограничение в движението на шията,главо6олие.Когато това се случи в областта на нервното коренче се появяват изтръпване, мравучкане на пръстите и заryба на сила .Дисковата херния е една също честа причина за подобни симптоми.Различават се следните синдроми в зависимост от нивото на засягане :

1. Синдром на прехода глава-шия:

2. Синдром на средния шиен отдел

3. Синдром на долния шиен отдел

Най-често е засягането на долният отдел на шията,а именно С4-С7-Th1

С4- синдром: Основните оплаквания са свързани сьс засягане на диафрагмата кашлица,затруднения в дишането,хълцане,болка в областта на шията и главата и Гръдния кош.Често хората търсят помощ и повечето лекари предписват лекарства, които са свързани с намаляване на симптомите.

С5- синдром:болка е областа на шията и горната част на рамото.Отвеждането на рамото е затруднено.Нарушения в сетивността на рамото.При по-силно и продължително дразнене на С5 коренчето се стига до слабост на сгъването на предмишницата.Симптом на слабо и сравнително малко засягане е чувството за тежест в предмишницата и рьката.

С6-синдром:Болка в областта на вътрешната част на ръката и палеца и/или показалеца. Отслабва захвата на ръката и способността за боравене с малки предмети-например писане,често изпускане на малки предмети или несръчност.Нарушава се сетивноста на външната част на предмиш ницата и ръката.Изправянето на ръката е затруднено.Това са около 35°/о от случаите

.С7-синдром:3асегната е преди всичко силата на хващане.Сетивността на средния праст и/или 2,3 и 4- пръст е нарушена.Болка.Намалена сила на изправянето на предмишницата и пръстите.

С8/Т1:Болка ,нарушена чувствителност на вътрешната страна на ръката и предмишницата Засегнати са 3-,4-,5-ти пръст.Разперването на пръстите е ограничено. Болката може да засегне вътрешната страна на мишницата и грьдния кош.

Понякога точното разграничаване на отделните синдроми е невъзможно поради припокриването им. Например може да се комбинира заryба на сетивност на палеца(С6) сьс заryба на сила на средния пръст(С7) Тогава говорим за сегментален синдром.

Особени случаи:

СПИНАЛНА СТЕНОЗА:В резултат на износването на грьбнака се достига до стесняване на диаметьра на гръбначния  канал.Могат да бъдат засегнати един или повече шийни коренчета,едностранно или двустранно с комбинация от горните синдроми по тежест,времетраене и сила.

МИЕЛОПАТИЯ: Когато в резултат на дългогодишно притискане на нервните коренчета от стеснение на гръбначния канал от костни или дискови износвания се нарушава силата , сетивността на горните крайници появява се депресия ,развива се така наречената широка походка и се появяват парези и патологични рефлекси. Това е таканареченото крайно състояние на дегенеративната болест на гръбнака.Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина съответните клинични тестове.

От полза е също МРТ или СТ- изследване.Важно е да бъдат отхвърлени ракови и вьзпалителни заболявания

КАК МОЖЕ ДА БЪДЕ РЕШЕН ПРОБЛЕМА?

В зависимост от стадия на заболяването и най-вече от болковия симптом могат да бъдат използвани нестероидни противовъзпалителни средства или даже кортизон,като разбира се не трябва да се забравят възможните им страничните  ефекти.

Още по-добре би било да се реши истинската причина за проблема,а именно размествнето на Атласа.

След интензивния масаж  с помощта на двата уреда се достига до възстановяване на нормалния  първичен тонус на мускулите ,които иначе само с обикновен масаж никога не може да бъде постигнат и постепенно може да се мобилизират останалите прешлени и Атласа .

Друго предимство на този машинен масаж е механичното изтласкване на образувалите се остатъчни продукти от непълноценната обмяна на веществата в мускулите обратно в кръвоносната и лимфната система,което пък от своя страна е една от вероятните причини за т.н реакции след наместване на Атласа.

Така тази част от мускулите,които дълги години не са били използвани и  са се намирали в неправилно положение могат отново да бъдат активирани

 


 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos