КАМШИЧНА ТРАВМА

 


Т.н Камшична травма на шията е налице  често при травматични случки,при които главата поради нейната тежест се ускорява в някаква посока по отношение на тялото.
Така шийния гръбнак е подложен на сили на разтягане.До обективни наранявания като счупвания или разкъсване на връзки обаче рядко се достига.


Тава може да се случи при катастофа,при удар в главата и шията,или даже при едно обикновено падане или рязко движение на главата.
Факт е ,че човек има през живота си няколко запомнящи се падания,удари по главата или катастрофи,които се определят като значими и около няколко хиляди по-малки травматични случки-те обаче  се приемат за нормални и  не  оставят място в паметта,но с времето могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.


Всяко внезапно ускорение на главата и шията спрямо тялото с повече от 15 км/ч е вече камшична травма!

 КАМШИЧНАТА ТРАВМА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ИЛИ ДА ВЛОШИ ВЕЧЕ НАЛИЧНОТО ИЗМЕСТВАНЕ НА АТЛАСА.

Истината е ,че след такава случка, живота на човек може да бъде напълно променен.

Като  резултат се появяват оплаквания,които са свързани с нарушения на  сетивната функция на главата:

1. Световъртеж

2.Зрителни и слухови нарушения

3.Нарушения на вкуса
4.Нарушения в пространствена ориентация

5.Смущения на съня

6.Нарушения в мисленето и концентрацията

7.Чувство за слабост

8.Нарушения на равновесието

9.Мигрена

10.Главоболие

11.Различни видове болки  в шията и крайниците

12.Нарушена чуствителност на главата и лицето

13.Силни болезнени мускулни спазми и изтръпвания на шията и рамото.

14.Депресия и накрая се достига до социална изолация..

Картината на оплакванията не е
еднозначна и за всеки пациент тези оплаквания са индивидуални или в комбинация,като симтомите обаче са постоянни и продължителни и винаги са свързани с определена травматична случка.
Всички опити за лечение често са доста разочароващи.

натисни върху картинката


Тези хора имат често  една дълга одисея от множество прегледи и изследвания при различни  лекари специалисти.
Накрая често попадат при психолози или биват класифицирани като симуланти.
Психотерапията е съшо толкова неефективна,тъй като началото на оплакванията е свързана с конкретна  физическа травма и никакво психическо натоварване не е имало преди това.
Застрахователите използват умело
липсата на обективни изменения при инструменталните изследвания и обясняват настъпилите оплаквания с тяхното съществуване преди това,
като резултат на напреднало износване на прешлените.

Всички изследвания като Рентген и МРТ са безмислени,тъй като при тях могат да бъдат диагностицирани само и единствено структурни изменения(разкъсани или разтеглени връзки ,счупвания и луксации).

 Освен това Изместването на Атласа  от няколко милиметра остава в почти 100% от случаите дори за опитни специалисти неразпознато! И по-лошото е ,че съвсем малко хора могат да направят нещо срещу това.


Ключа за да бъде разбрана и обяснена такава травматична случка е индивидуалния механизъм на травмата и нейната сила и реакцията на тялото спрямо нея.

Вторият ключ към разбирането на Камшичната травма е,че шийният гръбнак е  сложен прецизен механизъм отговорен за определянето на пространствена ориентация на тялото.
 Изместването на Атласа само няколко милиметра е достатъчно да доведе до значителен дисбаланс на мускулите на шията.Това от своя страна води до допълнително влошаване на симптомите.


Веднъж изместен,Атласа не може да се върне в първоначалната си позиция от самосебе си!Затова е нужна определена външна сила,приложена с конкретна посока и интензитет!


Успокоително е да се знае,че след репозиционирането на Атласа с помощта на Атлас терапията дава възможност да се възстанови първоначално програмираното му положение и нормалня баланс на тялото.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Трябва да се има в предвид,че посочените изменения и симптоми се отнасят само за последиците от камшична травма .

При остра травма трябва да се проведат необходими изследвания( ядреномагнитен резонанс и рентгенови снимки) и да се осъществи преглед от лекар,за да могат да бъдат потвърдени или изключени допълнителни наранявания на главата и шията!

Хирургията е разумна и важна част при травматични инциденти. Но има граници, отвъд които по-нататъшните операции не носят подобрение, въпреки че все още има болка. Има оплаквания, които не могат да бъдат излекувани с операция. Това е мястото, където терапията на www.cervical-spine.com намира смисъл.


 

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos