СТОМАШНИ ПРОБЛЕМИ

Много хора се оплакват от парене,киселини и дискомфорт особено след нахранване в областта на стомаха.Към това се прибавя и гадене или често оригване.

Обикновено виновни за тези симптоми се оказват някои хранителни съставки ,които имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомаха.Най-често това са лютиви и пикантни храни,по-голямо количество мазнини,алкохол,подправки. 

От друга страна нарушената функция на сфинктера на хранопровода не може да предотврати връщането на стомашното съдържимо в хранопровода.Под действието на солната киселина човек получава чувство за парене .

Вагусовия нерв регулира секрецията на солна киселина в стомаха и дейността на сфинктерите на хранопровода а също и предвижването на хранителната каша  в тънките черва.Когато той не функционира правилно поради механично притискане  в областта на шията се нарушава и неговата регулативна роля.Произвежда се повече солна киселина,като резултат на това се образуват хронични възпаления на лигавицата на стомаха и се създава условие за инфектиране с все по-популярния

бактерии Хеликобактер пилори.

Други последици  са образуването на стомашна язва ,която в най-лошия случай може да доведе до порфорация или до  развитие на рак.

Как реагира официалната медицина на проблема? 

Най-често първо се предписват медикаменти ,които намаляват секрецията на солна киселина в стомаха ,като т.н Н2/ Блокери,Препоръчва се диета за намаляване на дразненето на хранителните съставки.Когато тези мероприятия станат недостатъчни се провежда т.н гастроскопия,която в повечето случаи установява хронично възпаление.Когато всички консервативни методи се окажат безуспешни се стига до хирургични намеси-като по-лека прерязване на вагусовия нерв в областта на стомаха или по-тежката -т.н Намаляване на стомаха по Билрот.И двете процедури имат за цел да намалят секрецията на солна киселина в стомаха,като не бива да се забравят страничните им ефекти като анемия и дискомфорт.

Може ли с лечението на шийния гръбнак да се достигне до излекуване?

Когато се отстрани притискащото действие от разместените прешлени върху вагусовия нерв и мускулния дисбаланс в една голяма част от случаите се достига до облекчаване на симптомите. Когато дегенеративните изменения са твърде напреднали  не може да се очаква пълно излекуване само с репозиционирането на първия шиен прешлен.

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos