ДИСКОВА ХЕРНИЯ
Преди да се подложите на операция е разумно да се опитат първо  алтернативни методи!!!

Дисковата херния представлява излизане на течното ядро от междупрешленния диск.В човешкото тяло има 24 диска.

Всеки диск се състои от една външна твърда част и вътрешна желатинообразна част.Причината за образуването на дисковата херния е неправилното и неравномерно разпределяне на центъра на тежестта  от една страна и от друга обезводняването и остаряването на диска .Дискови хернии  с е образуват най-често в най-натоварените и най-подвижни зони.Тава се 6/7 шиен прешлен или около4- 5 поясен прешлен. Последните се наричат ИШИАС и ЛУМБАГО

1. Когато гръбнака не се намира в правилна физиологична позиция и тежестта на тялото се измества в една или друга посока,се стига до пренатоварване на различните части на междупрешления диск.  Основна причина е най-често неправилното разположение на Атласа и наклонената глава в една или друга посока.Това състояние може да се сравни с износването на гумите на колата ,когато те не са добре балансирани.

2. За да бъде компенсирна неправилната стойка и да остане гръбнака в равновесно положение  е необходимо мускулите да се съкратят и така се стига до едно перманентно състояние на стегнатост или контрахиране на мускулите на гръбнака.

Това състояние допълнително увеличава налягането върху междупрешлените дискове и води до благоприятстване на образуването на дискова херния.

3. С времето междупрешлените дискове загубват от водното си съдържание и те стават по-чупливи и се свиват.Състоянието може да се сравни с грозде и стафида.

4.Когато върху тялото се упражни по-голяма сила или се натовари с допълнителна тежест(тук се отнасят и излишните килограми ) , и върху мускулите ,които преди това са били увредени или нетренирани се стига

до прекомерно  голямо налягане върху диска .

5.Образуваните малки пукнатини във външната част на диска се разширяват ,

 

        1.  Гръбначен мозък

        2,3,4,5.- Гръбначно-мозъчно коренче

        6.  Междупрешленен диск

        7.  Дискова херния

        8.  Гръбначен прешлен

 

 

 

 

под повишеното налягане желатинозното ядро на диска преминава през цепнатините и достига нервните коренчета като предизвиква дискова херния и притискане на нервите.

Това състояние е свързано най-често с болка и изтръпване или мравучкане  на съответната част от тялото и ръцете и краката до невъзможност за движение или в най-лошия случай до нарушения на отделителните функции-ОСТРА ДИСКОВА ХЕРНИЯ. 

Така се нарушава обмяната на веществата на диска и околните мускули,което допълнително води до удължаване процеса на възстановяване.

Затова храненето има огромно значение за предотвратяването и лекуването на дисковата херния.Всички храни ,които водят до увеличаване на киселинността на организма,от една страна нарушават нормалната обмяна на веществата и от друга водят до намаляване на способността на мускулите да се съкръщават и от там до затруднение на тяхната поддържаща функция.

КАКВИ СА ЛЕЧЕБНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ?

При вече появила се дискова херния  обикновено се използват медикаменти,които намаляват болката и възпалението.Такива са НСПВ Средства и Кортизон,инжекции с локални анестетици и/или инфузии.Истинската Регенерация на диска (ако изобщо се достигне такава) се осъществява от организма  и продължава най-малко 6 месеца.

 

За да се разбере,защо дисковата херния е трудно податлива на регенерация,е важно да се се знае,че осигуряването с хранителни вещества на диска зависи от кръвното налягане и от околните тъкани.Единственият начин дисковата херния да се изхранва зависи от състоянието на околните тъкани.Междупрешленият диск няма кръвоносни съдове и неговото съществуване и здравина зависят само от дифузията на хранителни вещества и вода от околните тъкани.Когато кръвното налягане е по-високо от това на междупрешленият диск,тогава диска не може да се самообновява и остарява,следователно вероятността за поява на дискова херния се увеличава.Затова е важно артериалното налягане да бъде медикаментезно и  диетологично временно или постоянно нормализирано. 

 

Екстензията също е добър метод да се раздалечат един от друг прешлените и да се даде възможност за намаляване на натиска върху диска.

С консервативните методи могат  евентуално успешно да  бъдат  излекувани около 90% от всички дискови хернии.

Когато дисковта херния  е твърде голяма и не може да се повлияе от консервативното лечение ,единствена възможност остава ОПЕРАЦИЯТА.

КАКВО ВЛИЯНИЕ ИМА АТЛАСА ВЪРХУ ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ?

Конкретно върху появата и развитието на дисковата херния АТЛАСА  НЯМА ВЛИЯНИЕ.

АТЛАСА има влияние върху стойката  и правилното положение на гръбнака и затова АТЛАС ТЕРАПИЯТА има по-скоро решаващо значение в профилактиката или в началния стадии на развитие на дисковата херния.

 ПРИ ВЕЧЕ ПРОВЕДЕНА АТЛАС ТЕРАПИЯ МНОГО ПО-РЯДКО СЕ ПОЯВЯВАТ ДИСКОВИ ХЕРНИИ.

Движението е втория важен фактор за подобряването и стабилизирането на мускулите и предотвратяване на дисковата херния. Затова и при хората,които се движат дискови хернии се появяват доста по- рядко.

САМО ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ,КОЙТО Е ИЗКРИВЕН МОЖЕ ДА РАЗВИЕ ДИСКОВА ХЕРНИЯ.

ПРАВИЛНАТА СТОЙКА Е ОПРДЕЛЯЩА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ.

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos