ДИСКОВА ХЕРНИЯ
Преди да се подложите на операция е разумно да се опитат първо  алтернативни методи!!!

Дисковата херния представлява излизане на течното ядро от междупрешленния диск.В човешкото тяло има 24 диска.Всеки диск се състои от една външна твърда част и вътрешна желатинообразна част.Причината за образуването на дисковата херния е неправилното и неравномерно разпределяне на центъра на тежестта  от една страна и от друга обезводняването и остаряването на диска .Дискови хернии  с е образуват най-често в най-натоварените и най-подвижни зони.Тава се 6/7 шиен прешлен или около4- 5 поясен прешлен. Последните се наричат ИШИАС и ЛУМБАГО

1. Когато гръбнака не се намира в правилна физиологична позиция и тежестта на тялото се измества в една или друга посока,се стига до пренатоварване на различните части на междупрешления диск.  Основна причина е най-често неправилното разположение на Атласа и наклонената глава в една или друга посока.Това състояние може да се сравни с износването на гумите на колата ,когато те не са добре балансирани.

2. За да бъде компенсирна неправилната стойка и да остане гръбнака в равновесно положение  е необходимо мускулите да се съкратят и така се стига до едно перманентно състояние на стегнатост или контрахиране на мускулите на гръбнака.

Това състояние допълнително увеличава налягането върху междупрешлените дискове и води до благоприятстване на образуването на дискова херния.

3. С времето междупрешлените дискове загубват от водното си съдържание и те стават по-чупливи и се свиват.Състоянието може да се сравни с грозде и стафида.

4.Когато върху тялото се упражни по-голяма сила или се натовари с допълнителна тежест(тук се отнасят и излишните килограми ) , и върху мускулите ,които преди това са били увредени или нетренирани се стига

до прекомерно  голямо налягане върху диска .

5.Образуваните малки пукнатини във външната част на диска се разширяват ,

 

        1.  Гръбначен мозък

        2,3,4,5.- Гръбначно-мозъчно коренче

        6.  Междупрешленен диск

        7.  Дискова херния

        8.  Гръбначен прешлен

 

 

 

 

под повишеното налягане желатинозното ядро на диска преминава през цепнатините и достига нервните коренчета като предизвиква дискова херния и притискане на нервите.

Това състояние е свързано най-често с болка и изтръпване или мравучкане  на съответната част от тялото и ръцете и краката до невъзможност за движение или в най-лошия случай до нарушения на отделителните функции-ОСТРА ДИСКОВА ХЕРНИЯ. 

Така се нарушава обмяната на веществата на диска и околните мускули,което допълнително води до удължаване процеса на възстановяване.

Затова храненето има огромно значение за предотвратяването и лекуването на дисковата херния.Всички храни ,които водят до увеличаване на киселинността на организма,от една страна нарушават нормалната обмяна на веществата и от друга водят до намаляване на способността на мускулите да се съкръщават и от там до затруднение на тяхната поддържаща функция.

КАКВИ СА ЛЕЧЕБНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ?

При вече появила се дискова херния  обикновено се използват медикаменти,които намаляват болката и възпалението.Такива са НСПВ Средства и Кортизон,инжекции с локални анестетици и/или инфузии.Истинската Регенерация на диска (ако изобщо се достигне такава) се осъществява от организма  и продължава най-малко 6 месеца.

 

За да се разбере,защо дисковата херния е трудно податлива на регенерация,е важно да се се знае,че осигуряването с хранителни вещества на диска зависи от кръвното налягане и от околните тъкани.Единственият начин дисковата херния да се изхранва зависи от състоянието на околните тъкани.Междупрешленият диск няма кръвоносни съдове и неговото съществуване и здравина зависят само от дифузията на хранителни вещества и вода от околните тъкани.Когато кръвното налягане е по-високо от това на междупрешленият диск,тогава диска не може да се самообновява и остарява,следователно вероятността за поява на дискова херния се увеличава.Затова е важно артериалното налягане да бъде медикаментезно и  диетологично временно или постоянно нормализирано. 

 

Екстензията също е добър метод да се раздалечат един от друг прешлените и да се даде възможност за намаляване на натиска върху диска.

С консервативните методи могат  евентуално успешно да  бъдат  излекувани около 90% от всички дискови хернии.

Когато дисковта херния  е твърде голяма и не може да се повлияе от консервативното лечение ,единствена възможност остава ОПЕРАЦИЯТА.

КАКВО ВЛИЯНИЕ ИМА АТЛАСА ВЪРХУ ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ?

Конкретно върху появата и развитието на дисковата херния АТЛАСА  НЯМА ВЛИЯНИЕ.

АТЛАСА има влияние върху стойката  и правилното положение на гръбнака и затова АТЛАС ТЕРАПИЯТА има по-скоро решаващо значение в профилактиката или в началния стадии на развитие на дисковата херния.

 ПРИ ВЕЧЕ ПРОВЕДЕНА АТЛАС ТЕРАПИЯ МНОГО ПО-РЯДКО СЕ ПОЯВЯВАТ ДИСКОВИ ХЕРНИИ.

Движението е втория важен фактор за подобряването и стабилизирането на мускулите и предотвратяване на дисковата херния. Затова и при хората,които се движат дискови хернии се появяват доста по- рядко.

САМО ГРЪБНАЧЕН СТЪЛБ,КОЙТО Е ИЗКРИВЕН МОЖЕ ДА РАЗВИЕ ДИСКОВА ХЕРНИЯ.

ПРАВИЛНАТА СТОЙКА Е ОПРДЕЛЯЩА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ.

 
E-Mail
Anruf
Karte
Infos