SCOLIOZĂ, POSTURĂ AFECTATĂ
POZIȚIA ATLASULUI ESTE PRINCIPALUL MOTIV PENTRU POSTURA AFECTATĂ A CORPULUI!
Există diverse motive pentru a se curbura/ deformarea coloanei vertebrale. În general pot fi împărțite în două grupuri - SCOLIOZĂ Adevărată și SCOLIOZĂ FUNCȚIONALĂ.
Cauzele SCOLIOZEI ADEVĂRATE sunt multe și nu sunt suficient de ințelese, sunt obiect de tratare de Ortopezi și Fizioterapeuți. Deoarece la început este greu de determinat ce tip de scolioză este , în general se poate accepta ca scolioza până la 20° sa poata fi influențată de Atlas corecția și cu timpul , foarte posibil să se încetinească dezvoltarea ei sau chiar să se corecteze de tot în cazul în care lipsesc alte motive pentru aceasta.
Scolioză între 20°-40° are nevoie să se poarte un corset special în timp de 23 de ore din noapte, examenări periodice de specialiști în ortopedie și gimnastică specifică.
Scolioză de peste 40° după terminarea creșterii – este nevoie de un tratament cu operații complexe reconstructive tridimensionale.
Se poate spune că în general există 4 poziții diferite ale coloanei vertebrale care depind de poziția Atlasului
1. Poziția normală – Atlasul este în poziția dreaptă (izpraven)
2. Așa spusă Lordoza lombară sporită – Atlasul se află în poziția mai în față decât cea normală.
3. Așa spus Spatele curbat în zona pieptului coloanei vertebrale – Atlasul se află tot într-o poziție mai în față decât cea normală.
4. În poziția spatelului verticală sau netezită – Atlasul se află într-o poziție mai în spate.
Scolioza funcțională
Capul are greutate între 4 și 6 kilograme. Când capul nu este așezat complet vertical pe coloana vertebrală, se ajunge la încărcare asimetrica a coloanei vertebrale. Ca să rămână capul într-o poziție dreaptă și ochii să poată privi orizontul este necesar coloana vertebrală să fie setată după nevoile ochilor și ale capului și din cauza acestui motiv se ajunge la curbarea coloanei vertebrale.
Atlasul deplasat poate provoca sau agrava scolioza deja existentă. Pentru a compensa o astfel de deformare se ajungă la o strângere permanentă a mușchilor responsabili de poziția verticală a coloanei vertebrale. În mod normal, în timpul unei mișcări , mușchii se scurtează și această stare se numește scurtare dinamică. Acest lucru nu este periculos pentru organism, pentru că în momentul în care corpul este într-o poziție de relaxare, muschii se eliberează și aceasta nu duce la consecințe rele pentru coloana vertebrală.
Dar nu așa este situația cu mușchii în cazul în care coloana vertebrală este contorsionata în scolioză. Atunci mușchii sunt tot timpul într-o poziție încordată numită prescurtare statică și chiar în momentul când corpul se relaxează, mușchii rămân aproape la fel de scurtați, care cu timpul face în așa fel încât coloana vertebrală să se curbeze. Ca rezultat al incordarii asimetrice a mușchilor de pe ambele părți ale coloanei vertebrale, curbarea ei se agravează si va duce la o poziție dezechilibrată a brâului de umăr și a pelvisului cu toate consecințele negative și anume uzura neuniformă a articulațiilor coloanei vertebrale, scurtarea funcțională a unuia dintre picioare sau hernie de disc.
Pe de altă parte, când mușchii sunt tot timpul încordați se strâng produse acide provenite din metabolismul lor și pe de o parte, acest lucru duce la reducerea capacității contractile și pe de altă parte la creșterea aciditatii organismului în ansamblu.
Vasele de sânge, vasele limfatice și nervii care sunt situate între mușchi se îngustează și crează posibilitatea acumulării de zgură în ele din cauza fluxului de sânge întârziat.
Și așa, organismul este solicitat constant cu utilizarea inutila a rezervelor sale de energie pentru a menține corpul într-o stare dreaptă falsă și, prin urmare, rezultă o funcție redusă permanent a energiei sale și a abilităților de regenerare.
Presarea nervilor, vaselor de sânge și a vaselor limfatice de mușchi, poziționarea atlasului în poziția sa corectă, permite spatelui să-și revină în poziția dreaptă, iar mușchii încordați asimetric să revină la încordare simetrică.
O parte din Scolioza funcțională se compensează imediat după așezarea Atlasului în poziția sa corectă, iar cealaltă parte se compensează cu timpul prin tehnici de masaje, care îmbunătățesc metabolismul muscular și exercițiile de fizioterapie ce duc apoi la o poziție de echilibru a mușchilor coloanei vertebrale și îndreptarea scoliozei.
Acest proces poate să dureze mai mulți ani și de aceea omul trebuie să fie perseverant.